Alaselkäkipu
Alaselkäkipu on tavallinen vaiva. Kahdeksan kymmenestä aikuisesta kokee alaselkäkipuja elämänsä aikana. Suuri osa työkyvyttömyyseläkkeistä ja sairauspoissaoloista johtuu selkävaivoista. Selän kipeytymiseen vaikuttaa usein fyysisesti kuormittava työ, vähäinen liikunta, liikapaino, stressi jne.
Syyt:
Usein alaselän kivut johtuvat yksinkertaisesti lihaskireyksistä, jotka saattavat hermotuksen pinteeseen tai vääntävät/kiertävät rankaa. Kipu voi säteillä aina alaraajaan asti. Näitä voidaan tehokkaasti hoitaa kalevalaisella jäsenkorjauksella, joka parantaa aineenvaihduntaa, vähentää painetta kudoksissa, mobilisoi nikamia ja vapauttaa lihaskalvojärjestelmää saattaen näin kehon tasapainoon.
Yksi yleinen alaselän kivun syy on myös ns. noidannuoli, joka voi myös säteillä pakaraan ja jalkaan. Se johtuu yleensä kudosten revähtymästä tai esim. nikamalukosta. Iskiasvaivaa voidaan hoitaa kalevalaisella jäsenkorjauksella, kun akuutti tulehdustila on hoidettu pois.
Alaselän kivun aiheuttajia voivat olla myös välilevytyrä, jossa välilevy pullistuu ulos ja painaa hermoa tai välilevy voi vuotaa hapanta nestettä, joka ärsyttää ympäröiviä kudoksia. Kipu voi säteillä jalkaan. Usein välilevytyrä paranee ajan kanssa itsestään. Lihaksiin voi kuitenkin jäädä suojajännityksiä, joita voidaan hoitaa kalevalaisella jäsenkorjauksella.
Lähes jokaiselle tulee jossain vaiheessa elämäänsä madaltumia ja kulumia rankaan. Niitä saattaa esiintyä jopa nuorilla ihmisillä. Näitä ei tietenkään enää pysty korjaamaan, mutta kudosten aineenvaihduntaa parantavalla kalevalaisella jäsenkorjauksella, nikamia tukevia lihaksia vahvistamalla ja liikunnalla voidaan näiden aiheuttamaa vaivaa vähentää ja etenemistä hidastaa.
Jos selkäkipuun liittyy lihasheikkoutta, virtsan pidätyskyvyn heikkenemistä tai tuntopuutoksia genitaali- tai peräaukon alueella on syytä ottaa yhteys lääkäriin.
Kuntoutuminen
Vuodelepo ei tavallisessa selkäkivussa edistä toipumista, vaan saattaa jopa hidastaa sitä. Parasta ennaltaehkäisyä ja kuntoutusta selkävaivoihin ovat kalevalainen jäsenkorjaus ja liike. Kevyttä liikuntaa (kävely, uinti) voi harrastaa heti, kun kipu antaa myöten. Sänkyyn jääminen on selälle myrkkyä. Kalevalaisella jäsenkorjauksella voidaan kehon aineenvaihduntaa ja tasapainoa parantaa sekä kudosten pinnetiloja vähentää niin, että liikkuminen helpottuu kivun lieventyessä. Muutaman viikon rauhallisen liikunnan jälkeen voi jo alkaa tehdä jalkojen ja vartalon lihaksia – varsinkin syviä lihaksia – vahvistavia harjoitteita. Myös omaan ergonomiaan ja tapaan käyttää kehoa on syytä kiinnittää huomiota, jotta vaivan uusiminen tai pahentuminen voitaisiin estää.