Niska-hartiaseudun kipu

Niska-hartia seudun lihaksia rasittavat toistoluonteinen tai tarkkuutta vaativa työ, käsien voiman käyttö, niskan taipunut tai kiertynyt asento, käsien kohoasento sekä purentavirheet. 

Tavanomaisessa niskakivussa kuvausta ei yleensä tarvita, sillä oireettomillakin on kaularangassaan yleensä sekä röntgen- että magneettikuvissa nähtäviä kulumamuutoksia. Usein niska-hartia seudun kireydet aiheuttavat myös päänsärkyä.

Niska-hartia seudun kipu saattaa johtua esim. olkapään eteen kiertymisestä, joka puolestaan aiheuttaa kireyttä hartian ja lavan lihaksiin. Myös taipunut niskan asento venyttää niskan lihaksia, jotka joutuvat tekemään staattista työtä pitääkseen pään pystyssä. Toisto luonteiset työt ja tarkkuutta vaativa työ aiheuttaa myös staattista jännitystä koko selän ja yläraajojen alueelle. Lihasten jännittymisen vuoksi verenkierto voi olla paikallisesti heikentynyt, jolloin lihakset eivät saa riittävästi happea eivätkä energiaa aiheuttaen lopulta kipua. Kalevalainen jäsenkorjaus on kokonaisvaltainen hoito, jossa hoidetaan koko keho. Näin saadaan selvitettyä virheasennot ja palautettua kudosten tasapaino ja aineenvaihdunta koko toiminnallisen ketjun pituudelta, myös selän ja kasvojen alueelta. 

Kun keho on saatu tasapainoon ja aineenvaihdunta avattua on hyvä aloittaa lihasten vahvistaminen, jotta ei palattaisi alkutilanteeseen. Hyviä vinkkejä lihaskunnon hankkimiseen ja venyttelyyn saa mm. UKK -instituutin sivuilta. Aloita harjoittelu varovasti, pienillä painoilla (tai ilman painoja) kehoasi kuunnellen. Jos olet epävarma, mikä on oikea määrä liikuntaa tai miten tehdä liikkeet oikein hae rohkeasti ammattilaisen apua.