Idiopaattinen eli tuntemattomasta syystä johtuva skolioosi lienee yleisin skolioosin muoto. Sen synty- mekanismi voi olla hyvin moninainen. Jos syntymässä voi lantiokori vinoutua, kun vauvan keho yrittää mahtua kapeasta ulostulosta läpi. Vauvan itkuisuuden eräs syy voivatkin olla virheasennot kehossa eikä esim. koliikki. Vino lantio heijastuu rankaan näyttäytyen skolioosina ja erimittaisuuksina jaloissa.

Kasvuikäisen nopea kasvaminen saattaa aiheuttaa skolioosia, kun kaikki kudokset eivät pysy kasvuvauhdissa mukana, vaan vääntävät rankaa mutkalle. Yleisesti ajatellaan, että lapsuuden skolioosi tasaantuu ajan myötä. Se voi kuitenkin aiheuttaa koviakin kipuja ja jäädä myös pysyväksi, kun lihakset vahvistuvat ja alkavat tukea kehon virheasentoa. Kun ihminen on sitten riittävän pitkään käyttänyt kehoaan virheasennossa, alkavat nivelet kulua ja ajan saatossa alkaa tulla kipuja. Kivut puolestaan vaikuttavat ihmisen tapaan liikkua ja näin ongelmat siirtyvät kehon osasta toiseen aiheuttaen mitä moninaisempia vaivoja. Siksi olisikin ensisijaisen tärkeää yrittää palauttaa kehon luonnollinen tasapaino mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mielellään jo ihan vauvana, jos on tarpeen.

Kasvun päätyttyä skolioosia voivat aiheuttaa monet tekijät kuten esimerkiksi huonot työasennot tai monotoniset liikkeet, lihasten liian vähäinen tai toispuoleinen käyttö (ns. toiminnallinen skolioosi) sekä kaatumiset ja muut tapaturmat.

Yleensä lievään skolioosiin suositellaan selkä- ja vatsajumppaa. Seuraavaksi skolioosin etenemistä yritetään pysäyttää tukiliivi- eli korsettihoidolla ja viimeinen hoitomuoto on rangan suoristusleikkaus. Mikään näistä hoitomuodoista ei kuitenkaan etsi skolioosin perimmäistä syytä, joka jää vaivaamaan edelleen.

Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa katsotaan kehoa aina kokonaisuutena ja pyritään saattamaan keho tasapainoon, olipa alkusyy sitten syntymässä tullut vinous tai nopean kasvun aiheuttamat epätasapainot tai huonot työasennot. Kun keho on saatu kalevalaisella jäsenkorjauksella tasapainotetuksi ja esim. lantiokori suoraksi, on ensisijaisen tärkeää vahvistaa lihaksia ja opetella uusi kehoystävällisempi tapa tehdä työtä ja liikkua.