Käden ja kyynärvarren vaivat

Liiallinen rasitus ja toistuvaisluonteiset liikkeet aiheuttavat yleisesti käden ja kyynärvarren vaivoja.

Yleisimmät yläraajojen vaivat ovat tenniskyynärpää (ulkonastan epikondyliitti), jännetuppitulehdus ja rannekanavaoireyhtymä.

Rannekanavaoireyhtymässä peukalo, etu- ja keskisormi sekä nimetön puutuvat, koska käden keskihermo on pinteessä. Oireet pahenevat yleensä öisin, ja käden ravistelu lievittää niitä. Kädessä voi olla myös särkyä, kömpelyyttä ja heikkoutta.

Jännetuppitulehdus oireilee turvotuksena, jäykkyytenä ja kipuna. Jos jänteen kulku jännetupen sisällä vaikeutuu, syntyy ahtauttava jännetuppitulehdus, esim. ns. napsusormi (sormen koukistajajänne ahtautunut).

Tenniskyynärpää syntyy, kun olkaluun alapään ulkosivunastaan kiinnittyvien ranteen ja sormien ojentajajänteiden kiinnityskohta ärtyy toistuvasta ylirasituksesta ja käden puristusvoiman käytöstä. Kipu tuntuu eniten sormia kouistettaessa käsivarsi suorassa ja kyynärniveltä ojennettaessa. Epikondyliitti voi tulla myös olkaluun sisäsivunastaan, jolloin puhutaan ns. Golffarinkyynärpäästä.

Yläraajan tutkimuksessa kiinnitetään huomiota verenkiertoon, hermostoon, niveliin, lihaksiin ja jänteisiin. (Duodemic, käypä hoito) Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa käsitellään nimenomaan nestekiertoa, hermostoa, niveliä, lihaksia, jänteitä ja lihaskalvoja. Siksi se onkin tehokas apu kaikkiin käden ja kyynärvarren vaivoihin.